Hvad er organic social?

Organic social referer til enhver aktivitet, en given virksomhed laver på deres SoMe-kanaler (sociale mediekanaler) , som f.eks. Facebook, Instagram og LinkedIn, for at engagere sig med deres følgere/forbrugerbase, uden der er tale om betalt annoncering. Organic social er den mest autentiske måde, at oprette forbindelse til potentielle forbrugere på, når de først er følgere. Imens betalte bestræbelser (paid social), hjælper virksomheden med at sprede opmærksomhed om sit brand, forbinder den organisk indsats virksomheden yderligere med sit publikum, hvilket kan være en fordelagtig taktik. Det er dog vigtigt at have et mål, med en tilstedeværelse på SoMe. Det åbenlyse formål er at stimulere købelysten hos forbrugerne, men der kan nævnes andre gode grunde.
organic-social

Hvorfor organic social? – 3 (andre) gode grunde til at involvere sig via organic social

N

SoMe kan benyttes til at lytte såvel som at tale (indlæg) og markedsføring/annoncering.

N

SoMe tillader virksomheden at deltage i den offentlige debat og styre den, til sit favør.

N

SoMe kan være en glimrende kanal til kundepleje.

favicon

Forklaring …

SoMe kan benyttes til at lytte såvel som at tale (indlæg) og markedsføring/annoncering.

Det at forbinde indhold med forbrugere, kræver ofte annonceudgifter. Omvendt er det ret nemt at se, hvad forbrugerne deler offentligt. Det er også en mulighed at benytte betalte softwareværktøjer, som eksempelvis Falcon. Med Falcon kan virksomheden oppe indsatsen og nemt modtage detaljerede oplysninger, om forbrugernes synspunkter om sit brand, samt detaljerede oplysninger om reaktioner på specifikke produkter, tjenester mv.

Disse data kan være uvurderlige, fordi de giver virksomheden en direkte pipeline til forbrugernes følelser, over for det content der ligges op.

SoMe tillader virksomheden at deltage i den offentlige debat og styre den, til sit favør.

Der sker alle mulige ting på sociale medier, der ikke kan reageres på med reklame. Det kan være et offentligt indlæg fra en utilfreds forbruger, som fanger andre forbrugere/følgeres opmærksomhed. Det kan fører til yderligere interaktioner og delinger, med brugere uden for virksomhedens publikum. Med mindre virksomheden er i stand til at reagere hurtigt over for dette, kan det i nogle tilfælde udvikle sig til regulær shitstorm, som der efterhånden er nogle gode eksempler på.

Se et af de mere kendte eksempler her:

https://www.berlingske.dk/samfund/nu-boykotter-100.000-danskere-boef-gigant

Dette er ikke et blogindlæg om hvordan shitstorms håndteres, da dette er en kunstart i sig selv, som der findes talrige nyttige artikler omkring. Men denne form for samtale og flydende interaktion, tjener en væsentlig anden rolle for virksomheden, end at stive reklamekampagner ud på sine kanaler (som selvfølgelig stadig har sin plads).

– Hvilket fører til den sidste pointe – SoMe kan være en glimrende kanal til kundepleje.

Når vi taler om den rolle, som SoMe spiller for brands, er fokus ofte på hvordan de fungerer som indholds- / reklameplatforme. Det der overses af mange virksomheder, er at de potentielt kan tjene en anden rolle, der er lige så vigtig – nemlig som kundeservicekanaler. I løbet af de senere år, er forbrugere med serviceproblemer blevet fortrolige med at bruge SoMe, som en måde at kontakte virksomhederne direkte på. Dette kan foregå i et en-til-en-format, via en direkte besked eller chat, men også via kommentarer til offentlige indlæg. Man bør have en plan på plads, et ensartet grundlag, for at opretholde virksomhedens tone of voice, samtidig med at den servicerer sine kunders behov. Det kræver dygtige folk ved tastaturet, folk med forudgående træning. Tone of voice er endu et vigtigt emne, som enhver virksomhed der engagerer sig via SoMe bør have styr på, for at kommunikere troværdigt og ensartet. Der findes ligeledes nyttige artikler om dette emne og det er ikke afdækket her, da det er for bredt i sig selv.

Engagement rate – Hvordan måles effekten af arbejdet?

Når virksomheden først aktivt engagerer sig via SoMe, er det fornuftigt, for ikke at sige nødvendigt at måle hvor effektivt indsatsen har været. Dette er sagt ud fra, at der ingen grund er til at eksponere virksomheden unødigt og skabelse af content koster ofte penge. Et eksempel på en KPI til dette er engagement rate (interaktionsrate): Engagement rate = (Det totale engagement på kanalen/Det totale antal følgere af kanalen) * 100

  • Total engagement på kanalen refererer til antallet af interaktioner (hvis måling afhænger af kanalen)
  • Total antal følgere af kanalen henviser til det samlede antal personer, der følger kanalen.

Et simpelt, praktisk eksempel på dette er, at hvis en virksomheds Facebook kanal har 10.000 følgere og 2.500 vælger at interagere med et indlæg på kanalen, så ligger er indlæggets engagement rate på 25%. Engagement rate på Facebook = (2.500/10.000) * 100 = 25% Det skal dog lige siges, at en engagement rate på 25% er ret højt, for mange virksomheder. Der er (desværre) ingen enkelt definition af en “engageret” kunde, fordi interaktioner ændres i henhold til konteksten og den kanal der benyttes. Eksempler på engagement/interaktioner på de forskellige kanaler er:

  • Facebook: Reaktioner, klik, kommentarer og delinger
  • LinkedIn: Interaktioner, klik, anskaffede tilhængere og indtryk
  • Instagram: Likes og kommentarer
  • Twitter: Retweets, kommentarer og likes
  • Pinterest: Likes, kommentarer og pins

For at fokusere denne indsats bedst muligt, er det vigtigt at evaluere på den løbende. Softwareværktøjer kan gøre målingsarbejdet nemmere. Det er dog vigtigt at få placeret et ansvar for at det bliver gjort i organisationen, altså hvilken afdeling/medarbejder der foretager målingerne. Lige så vigtigt er det at aftale hvor tit der evalueres, så virksomheden hele tiden kan korrigere og opretholde en effektiv indsats via SoMe.